1030 декара залесява Югозападното държавно предприятие

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Нови 1030 декара ще бъдат залесени тази есен на територията на Югозападното държавно предприятие. През пролетната кампания бяха засадени над 3 хил. декара, с което общата площ на новите насаждения до края на годината се очертава да достигне повече от 4 хил. декара.

Над 43 500 тополови фиданки, отгледани в горските разсадници на предприятието, са подготвени за есенната кампания. По-големите залесявания са в районите на горските стопанства в Сандански, Гоце Делчев, Петрич и София.

„Върху 130 декара в района на Кресна предвиждаме залесяване с дъбови семена, като за целта са събрани 500 кг жълъди. Върху опожарени площи в района на Брезник и в територии, в които естественото възобновяване е затруднено – в Земен, ще се залесява с черен бор, а в района на Гърмен с бял бор. Интересно е и залесяването със семена от бадем на площ от 50 дка в Сандански, което се прави за първи път”, коментира инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите” в ЮЗДП.

         В момента се провеждат процедурите за възлагане на дейностите по подготовка на почвата и залесяване догодина. Над 4100 декара планира да залеси през 2017 г. ЮЗДП, като най-сериозно ще се работи в Осоговската планина, където има най-много съхнещи култури в резултат на нападение от върхов корояд.

Около 7 тона дъбови семена и 1300 кг семена от бук, акация, бреза, явор, кестен, липа и др. широколистни видове се очаква да бъдат събрани тази есен. От тях ще бъдат произведени близо 3 милиона фиданки, с които ще се залесява през следващите години.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА