Жътвата в различни региони на страната – какви са резултатите до момента      

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Заради сушата и жегите тази година жътвата започна по-рано. Проливни дъждове и градушки са засегнали продукцията в някои райони на страната              

Агроном Петър Димитров, обработва 13 000 дка, основно в общините Каварна и Балчик, както и в Добрич и Генерал Тошево :

„Тази година жътвата подрани заради климатичните условия. Рано приключи кампанията по прибиране на ечемика. Добивите са много добри – около 858 кг./дка.

В момента тече прибирането на пшеницата, като тази година сме заложили сортове френска селекция. В момента работим на нивите в общините Балчик и Каварна, като засега добивите са над 800 кг./дка. Предстои да започнем да жънем и в останалите общини.

Въпреки сушата, пшеницата е с добри качества. Колегите от района споделят, че зърното е с отлични показатели за хектолитър, високи са стойностите на глутен и протеин.

Засяхме тази култура в края на септември и началото на октомври, макар в условия на воден дефицит. През ноември паднаха малко дъждове. За съжаление от януари до март отново имаше страшно безводие, затова през пролетта част от „братята “загинаха.

Въпреки това класовете са озърнени и нямаме проблеми с неозърняване.

Владимир Петров, 30 000 дка в община Ново село, Видинска област :

Започнахме жътвата  на пшеница по-рано тази година с близо 20 дни.  Горещините през май и юни съсипаха реколтата. Ожънахме само 500 кг./дка. Сушата е много сериозна за поредна година.

От 29 юни започнахме кампанията по прибиране на рапицата. За съжаление резултатите ще са ниски – около 200 кг./дка.

Андрей Мачуганов, 43 000 дка, Ловешка област :

Жътвата стартира един месец по-рано заради  нетипичните жеги през юни. Добивите са „средна хубост, нито много ниски, нито много високи- 650-700 кг./дка.

За съжаление  броени дни преди жътва ловешки регион пострада от комплекс от неблагоприятни явления. Особено сериозни бяха щетите в района на град Летница. Преминаха силни бури в комбинация с проливни дъждове. Падна и градушка. Тези климатични явления се отразиха  негативно върху  добивите. Засегнаха пролетни и есенни култури, прекършиха 2000 дка слънчоглед в нашето стопанство.

Интензивните валежи преди жътва направиха пшеницата по-лека и узря по-бързо.

 Йосиф Делгански, 50 000 дка, общини Раковски и Брезово:

Жътвата на ечемика започна 10 дни по -рано и я приключихме до 10 юни, като добивите са 350-400 кг./дка.

Прибрахме рапицата до 30 юни. Тази година резултатите са по-добри от миналогодишните -280 кг./дка.

Средният добив от пшеницата обаче е слаб – 400 кг./дка. Причината е в климатичните аномалии- късни валежи, високи температури до 30 градуса през април, последвани от захладняване в периода на восъчната зрялост на културата.

Агроном Велика Славова-председател на ЗК“Нива-93“, 29 000 дка в Силистренско :

През настоящата стопанска година ожънахме 8000 дка с пшеница, основно френска селекция. За съжаление добивите са ниски – около 500 кг./дка, докато в предходни години прибирахме около 650-750 кг./дка. Причината за получените резултати са неблагоприятните климатични условия. Поради продължителната суша и екстремните температури класовете не се озърниха и частично останаха “празни“.

Сушата засегна основно ранните сортове във фаза изкласяване. След това имаше интензивни дъждове в края на май-началото на юни, във фазата  на цъфтеж.

Неозърняването се проявява в различен процент в отделните полета, които обработваме. Председател към на ЗК“Нива-93“ от 30 години и за пръв път го наблюдавам в такава висока степен.

Същевременно трябва да отбележа, че зърното е с високи хлебопекарни качества -протеин около 13-14% ,мокър глутен-25-30%.

Иначе жътвата мина нормално, разполагаме с необходимата техника и я приключихме на 25 юни.

 

Автор: Лилия Цветанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама