Земеделски производител алармира, че идва краят на българските домати

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Българските домати може да изчезнат от пазара, като от следващата година може да остане само вносната продукция. За това алармира Атанас Ненков, производител на оранжерийни домати в Ново село. Това предаде inews, които цитират информация на в. “Труд”.

Причина са зачестилите фалити на производители. Фермерите се оплакаха от ниската изкупна цена на зеленчука. На някои места килограм домати се търгува за 20 стотинки. В магазините обаче  цената им е между 1,50 и 2 лв. Според него трябва да се реши въпросът със субсидиите на производителите, тъй като те фалират и може да стигне дотам, че следващата година да не могат да си позволят да купят семена за нова реколта.

По думите му реалната цена на българските домати на борсата трябва да е минимум 80 стотинки. Ненков е сред организаторите на провелия се през седмицата протест на производителите на домати, по време на който на пътя Пловдив-Пещера бяха изсипани тонове продукция, поради ниските изкупни цени на борсата в пазарджишкото село Огняново. “Решихме да изсипем продукцията си, защото нямаше на кого да я продадем при изкупна цена от 20 стотинки”, каза Ненков. Според него протестът е бил ефективен, тъй като земеделският министър професор Димитър Греков е предприел необходимите мерки и цената за килограм домати стигна 40 стотинки. Ненков уточни, че днес ще бъде проведена среща между зам.министъра на земеделието Явор Гечев и пловдивските производители.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама