Затварянето на хотели и ресторанти оказва натиск върху цените на говеждото

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Очаква се Ирландия да бъде най-силно засегната поради високата експозиция на износа на продукти за сектора на хотели и ресторанти на пазара на ЕС

Промяната на навиците на потребление, предизвикани от огнището на коронавирус в ЕС, поставя европейските цени на говеждо месо под натиск. Затварянето на каналите за хранителни услуги в повечето държави-членки на ЕС принуждава производителите от този блок да превърнат високо ценни продукти в кайма, за да покрият търсенето на дребно.

“Докладите за индустрията от Ирландия предполагат, че цените в момента са под натиск. Ирландия изнася голяма част от производството си на говеждо месо, като около една трета от този износ е предназначен за пазара на хранителни услуги- хотели и ресторанти. Хранителното обслужване в цяла Европа е затворено поради коронавирус и това влияе върху търсенето. Някои от потребителите, които са загубили работата си и изпитват финансови затруднения и липса на доходи, също насърчава и тласка предлагането да се премести от предложения с висока стойност към кайма и продукти с по-ниска стойност “, коментира Rebecca Wright, анализатор – Red Meat, AHDB.

Очаква се износът на говеждо месо от Ирландия за останалата част от Европа да продължи, въпреки че може би той ще се изпълнява с по-малък обем. Това ще се отрази на общите стойности на кланични трупове и ще окаже ударно влияние върху цените във фермите. В същото време Ирландия изпитва известно увеличение на търсенето за износ от Китай, който цели да възобнови икономическата си активност след COVID-19, което би трябвало да помогне за компенсиране на част от загубените европейски продажби.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА