Зърнопроизводителите са притеснени от ниските изкупни цени на ечемик и пшеница

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Жътвата все още не е приключила, но цените, които се предлагат на производителите на ечемик и пшеница са притеснителни. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Николай Киров, председател на съюз на зърнопроизводителите в Бургаско. Той каза, че оптимист по отношение на добивите въпреки дъждовната пролет, но тепърва ще се очаква да се види какво е качеството на зърното. Именно заради дъждовете тази година се е наложило производителите да имат повече разходи. „Не съм оптимист относно цената, защото тя е твърде ниска и трудно производителите ще си хванат себестойността на продукцията.Тази година вложихме много усилия при пръскането с фунгициди поради честите валежи и заболяванията на растенията и от там ни се повишиха разходите драстично”, каза Киров. Той допълни, че в момента предлаганата на зърнопоризводителите цена за изкупуване от полето на място е неприемлива. Предлаганите цени са 27-28 стотинки на килограм пшеница и около 26 стотинки за ечемика.”При тези добиви е под себестойността на продукцията”, допълни Киров. Той каза че се очаква част от производителите в Бургаски регион да приключат жътвата около 25 юли, и до края на месеца при хубаво време без дъждове тя да е приключила навсякъде в региона.

В момента жътвата на ечемик и пшеница в Бургаска област е в разгара си. “Добивите са като миналата година. Ечемикът се движи някъде около 340- 350 килограм от декар, а при пшеницата са около 360 – 370 килограма от декар”, каза Киров за радио “Фокус”. Той допълни, че няма на 100 % пропаднали площи, но има ниви, където класовете са полегнали и жътвата там е затруднена. Друга трудност идва и от факта, че има места, където при дъждовете се е събирала вода и са били наводнени и те все още все още са влажни. Според Киров обаче ако времето се задържи така топло както в последните дни и там скоро ще може да влезе техника да прибере реколтата „От ден на ден нещата се подобряват Почвата изсъхва и може да се влезе да се работи”, каза Киров.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements