Започват проверки за използването на стара мазнина в заведенията

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните започват нови проверки за използването на мазнини при готвенето в заведенията. Това съобщи министър Мирослав Найденов пред журналисти днес. Масово заведенията нарушават правилата и използват едно и също олио многократно, заяви министърът. Инспекторите ще проверяват дали мазнината се сменя всекидневно и дали не се прилага една и съща за различни продукти. Особено това ще важи за заведенията по морските курорти. Получаваме много сигнали от граждани, каза той.

Използването на стара мазнина застрашава здравето на хората и води до стомашни проблеми, обясни министър Найденов. Недопустимо е с една мазнина да се пържи риба и после картофи. Трябва да има отделни съдове. Знаем, че използването на една и съща мазнина води до спестяване на разходи на собствениците на ресторантите, но здравето на хората е по-важно, добави той. Инспекторите ще следят дневниците на заведенията, в които трябва да вписват смяната на олиото. Използването на стара мазнина е рискова точка и сме подали да бъде проверена от Центъра за изследване на риска, каза още министър Найденов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements