Започват проверки на съхраняваното в страната зърно от Украйна

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Тази година  заявките за закупуване на дърва за огрев са се увеличили с близо 25%

С решение на Европейската комисия вносът на зърно от Украйна е освободено от мито и фитосанитарен контрол, каза вчера земеделският министър в оставка Иван Иванов.

След официален сигнал от земеделски производители е назначена проверка на складовете за съхранение на зърно. Това стана ясно от думите на министърът в ефира на bTV.  „Всички взети проби ще бъдат стриктно проверени, резултатите ще бъдат публични, и ако има разминаване в изискванията по българските стандарти, ще бъдат предприети мерки“, поясни Иванов.

Снабдяване на населението с дървесина 

Тази година  заявките за закупуване на дърва за огрев са се увеличили с близо 25% и държавните предприятия работят усилено, за да задоволят нарасналото търсене. Министърът подчерта, че има и спекулации при изготвянето на списъците с местно население.  Това се вижда от скока в заявките от места, където досега не е регистриран такъв интерес. Като пример за това земеделския министър посочи Велико Търново, където има 1200 заявки.

Три варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия:

– продажби от временен горски склад (сечище) на цени между 39 лева и 68 лева без ДДС;
– от централни складове до големи населени места на цени от 60 до 85 лв. без ДДС за пр. куб. м без включен транспорт до краен клиент;
– с транспорт до краен клиент на цени от 65 лв. до 115 лв. без ДДС.

През първата половина на миналата година са осигурени дърва на 37 хил. домакинства, а за същия период на тази година за 47 хил. домакинства чрез директни продажби от държавните горски и ловни стопанства, като те през тази година са реализирали почти 200 хил. куб. м повече дървесина, изтъкна земеделският министър. Иванов  посочи още, че в много населени места кметовете не са подали списъците с правоимащи лица.

Четете още: Експерт: Има опасност в страната да влиза зърно от региони с повишена радиация

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА