Експерт: Има опасност в страната да влиза зърно от региони с повишена радиация

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Атанас Божков, председател на Съюза на производителите на комбинирани фуражи

Господин Божков, в момента в страната влиза изключително много украинско зърно – и хлебно, и фуражно без фитосанитарен контрол, какви опасности крие този безмитен импорт?

При липса на фитосанитарен контрол в България и съответно в Европейския съюз влиза зърно, което по неофициална информация е и от региони в Украйна, където има завишена радиоактивност.

Има опасност от внасяне в страната на амборозия (агресивен плевел), мораво рогче (паразитна гъба), както и от внос на зърно с тежки метали и пестициди, които не са разрешени за използване в Общността. При неосъществяване на контрол на границата на Република България, може да влезе опасно зърно в България.

Къде се изследват у нас земеделски стоки за радиоактивност и по-конкретно за зърното къде се правят подобни анализи?

Към момента единствената лаборатория, където се правят изследвания за радиоактивност е към АЕЦ Козлодуй. Лаборатория за радиоактивност на компетентния орган в България не знам да има, но е възможно да съществува такава. Зърното по принцип се анализира за тежки метали и за пестициди от контролните органи, но решението на Европейската комисия предвижда да бъде пуснат вноса от трета държава в Евросъюза без да се правят никакви анализи на входа.

Опасността е, че тази пшеница, царевица и каквото и да било зърно попадат в наши складове, където постъпва и българската реколта, която се прибира в момента. И не се знае дали различните видове пшеница ще бъдат смесени и съответно има опасност да влезе вносната суровина в агрохранителната верига за храна на хората и животните.

Има ли болести и неприятели, които са ликвидирани у нас и навлизат сега с украинския внос?

Има директива 20232, в която е посочено какви са нежеланите вещества, вредните плевелни семена, едно от които е амброзия. И там са посочени норми. При нас в момента при извършваните самоконтроли не е установено наличие на амброзия в зърнени суровини.

Какви опасности има за крайните потребители, ако попаднат на храни, произведени от замърсено зърно?

Опасно е, ако в производството влезе зърно, което съдържа нежелани вещества, като най-голямата опасност зависи от веществото, което е попаднало в храната. Тогава може да се стигне до натравяне на консуматорите. Ако има радиоактивност резултатите се усещат и след десетилетия.

Успяват ли българските животновъди да захранват стадата си с качествен фураж?

Цената определя качеството, но ние гарантираме, че произвеждаме безопасни комбинирани фуражи. Имаме самоконтрол за недопускане на нежелани вещества във фуражите.

Колко фуражни завода работят в нашата страна?

Имаме 210 фуражни завода като тук се включват и тези, които произвеждат смески с до три фуражни суровини без добавки и премикси. Основно заводите, произвеждащи пълноценни комбинирани фуражи са около 62, от които 42 са членове на Съюза.

Кои подотрасли в животновъдството са основно ваши клиенти?

Птицевъди, свиневъди, говедовъди, както и производителите, отглеждащи зайци и риби.

Има ли износ на български комбинирани фуражи?

Да, изнасяме наша готова продукция в Тюркменистан, до преди войната и в Руската федерация. Правим експорт и за Китай, от където има одобрени заводи за износ. Най-много има движение в рамките на Европейския съюз, като основно български смески се насочват към Румъния и Гърция.

В последно време се коментира усилено възможността да се тори със свински оборски тор, какво е вашето мнение като специалист, запознат с тази практика?

По време на специализации в Англия и САЩ съм виждал как се инжектира 20-30 см под земята. Това може да се изпълни и у нас. Така ще ползваме тор, който е минал процес на самопреработка и ще може да се инжектира в земята. В много държави се използва и компост за торене. Има много решения в тази посока.

 

 

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама