Започва раздаването на втория пакет храни за социално слаби

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Фирмата-доставчик вероятно ще бъде санкционирана с около 120 хил. лв. заради открития негоден за консумация фасул

Раздаването на втория пакет храни за социално слаби по програма „Благотворителност” на ЕС ще започне от понеделник и няма да има забавяне заради открития негоден за консумация фасул. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на брифинг, в който участваха изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Двамата докладваха на министъра за откритите заразени количества зрял боб.

Министър Найденов съобщи, че резултатите от лабораторните изследвания на около 90 тона от доставения по програмата фасул сочат категорично, че той е заразен с паразити. Негодните за консумация количества ще бъдат заменени за сметка на фирмата-доставчик. Има достатъчно наличности, които да осигурят безпрепятствено раздаване на втория пакет от храните, така че да не се спре реализирането на програмата, увери министърът. Той поздрави БАБХ, че е разкрила негодните количества преди те да стигнат до хората.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Войнов информира, че изследванията на боба са направени в лаборатория на Министерство на здравеопазването. Фирмата-доставчик може да приеме тези резултати, или да възрази и да поиска арбитражна проверка в лаборатория на ЕС за своя сметка. Министър Найденов коментира, че вероятно фирмата не е виновна за заразения боб, защото не е производител, а само доставчик, но въпреки това тя ще търпи санкции съгласно подписания договор с Държавен фонд „Земеделие”.

Изпълнителният директор на ДФЗ г-н Порожанов информира, че фирмата-доставчик вероятно ще бъде санкционирана с около 120 хил. лв. Съгласно подписания договор между ДФЗ и фирмата-изпълнител санкцията за нарушение е 2 % от общата сума на договора, която е около 5,9 млн. лв.

Според д-р Войнов заразяването на стоката не е станало в пакетиращото предприятие, а в страната-производител Аржентина или при транспортирането. Той обясни, че гръцките власти, от където е влязла пратката са издали сертификат, който е на европейски контролен орган и удостоверява, че пратката е изрядна. Той припомни, че по разпореждане на министър Найденов инспекторите на БАБХ извършват проверки на всички продукти, които се раздават по програмата в пунктовете на Българския червен кръст.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА