Агнешко от Северна Македония подбива цените на родното производство
Месец преди Великден се наблюдава презапасяване и с този яйца, тъй като прогнозите на експертите са, че и при него може да има поскъпване. Страхът на хората, че българските яйца ще достигнат 50 ст. за брой, ги провокира да сверят различните промоции в хранителните вериги и да опразнят рафтовете. За момента яйцата във Великотърновско се търгуват на една от най-достъпните цени у нас – средно 20 ст. за брой, сочи анализ за цените на едро, изготвен от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, предаде в. Борба.
Срокът на годност на продукта е до 5 седмици, но се смята, че колкото повече дни минават, яйцата губят голям процент от полезните качества, които съдържат. Според изследвания идеалната температура, при която могат да престоят, без да се развалят, е от 2 до 7 градуса.
Има индикации и за запасяване с агнешко
Там обаче интересът е предимно от хора в активна възраст. Една от големите вериги пусна отстъпка в цената на предна четвъртина плешка и задна четвъртина бут. В рамките на текущата промоция те се продават съответно за 16,95 лв./кг и 18,45 лв./кг. Тази маркетингова стратегия за привличане на клиенти обаче разгневи местните овцевъди. Проблемът идва от това, че предлаганата стока е внос от Северна Македония и подбива продукцията на родните фермери.
За тази кампания до момента няма предложения за цена на агнешкото. Чуват се само гласове на фермери, които говорят за 10-12 лева за кг живо тегло. В чест на истината имаме цена от 10 лева за кг в района на Сандански. Прогнозната цена от 20-22 лева за кг трупно няма да е по джоба на всеки и съществува опасност да липсва търсене.