Зам.-министър Цветан Димитров: Необходима е цялостна политика при кризи в земеделието

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

В стратегията се виждат много хубаво приоритетите, които би следвало земеделието да преследва – конкурентоспособност, маркетинг и наука и иновациите. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на кръгла маса на тема: „Стратегия за устойчиво развитие на българското земеделие”, предава агенция „Фокус”. Цветан Димитров се спря по-конкретно на четвъртия приоритет, който по думите му става необходим и трябва да имаме национално виждане – управление при кризи.

„Бяха споменати климатичните промени, но цялостната политика при кризи в земеделието е необходима”, подчерта Димитров, давайки за пример болестта „син език”. „Видя се, че държавата няма кой знае колко инструменти, за да реши този проблем”, поясни той и добави, че е важно да се записва финансово ангажира ли се държавата, има ли определен ресурс, за да се решат бързо и ефективно някои проблеми. „Бих включил и търговски неблагополучия откъм пазарна гледна точка. Един елементарен пример при среща с млекопроизводителите, ако България имаше един завод със сухо мляко, дали проблемът щеше да е толкова голям?”, попита той.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА