Закон за храните, концентриран върху потребителите, иска директорът на БАБХ

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Изработване на изцяло нов закон за храните, който да поставя в центъра на вниманието потребителя, а в по-малка степен -производителите и търговците, за това се обяви изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните проф. Пламен Моллов в “Труд”. Той посочва, че ще е значително улеснение цялото законодателство в дадена област да бъде събрано в една наредба. По този начин  производителите на биохрани или на зърно например вместо да четат 5 различни документа, ще открият всички регулации, отнасящи се до техния бранш, в един.

„Предложили сме около 30 поправки в различни законодателни актове – закони и наредби, които регламентират важни въпроси, свързани с производството, търговията, транспорта на храни. Всичко това обаче е изключително важно да се случи на базата на един изцяло нов закон. Сегашният като концепция е създаден през 1999 г. и е претърпял около 40 поправки. В днешно време той не съответства на новата философия – България вече е в ЕС и има европейско законодателство в областта на храните, което е над 50% от общото законодателство“, обяснява Пламен Моллов.

Той посочва, че макар да няма правно основание за регистрация на автомобилите, пренасящи хранителни продукти, там се крие проблем, защото често храните са в досег с автомобила и така могат да се получат замърсявания. Пример за това е хлябът.

Като новост в инспекциите той посочва, че около 2 пъти е намалено изискването за брой проверки за сметка на тяхното качество и прецизност. „Моята идея е инспекторите да отиват предварително подготвени за проверката, да се запознаят с досието на фирмата и да се търсят конкретно слабите места. Въведохме мобилни звена, от които ефектът е голям.”, посочва Моллов.

В резултат на въведените тайни инспектори по границата с Гърция е регистрирано 10 пъти намаление на потока от малки транспортни средства, които пренасят зеленчуци, посочва директорът на агенцията.

Моллов отбелязва още, че нерядко ниската цена е белег за ниско качество на храната. „Темата ол инклузив често е критична зона в предлагането на храни.” Като приоритет той посочва безопасността на храните, а ниското качество, по думите му, не е толкова фатално.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА