Всички проби, които се вземат по план-програмата за контрол на млякото в България, се изследват по инструментални методи, които дават възможност за анонимност и сравнимост на резултатите, това каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните пред журналисти днес. За 1000 от фермите програмата ще приключи към края на май и резултатите ще се анализират тогава, каза Илиев като уточни, че през цялото време резултатите достигат до самите фермери и те могат да коригират това, което зависи от тях. Към момента резултати не се публикуват, тъй като решението дали млякото на дадена ферма отговаря на изискванията за качество на ЕС, се основава на многократни проби.
С изпълнението и реализацията на Плана за контрол на млякото всяка от фермите, след приключване на етапите на тестване, ще знае какво ниво на качеството е достигнала, каза министър Танева. За тези от тях, чието мляко все още не отговаря на европейските стандарти, страната ни се е възползвала от възможността, давана от ЕС, суровината да се преработва в млечни продукти с по-дълъг срок на зреене (60 дни минимум). Така фермерите имат шанс да преработят неотговарящото на изискванията млякото и да не затворят стопанствата си, поясни д-р Илиев.