Йордан Койчев: Жътвата за нас свърши още преди да започне

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

“За нас жътвата свърши преди да започне. Наблюдавайки какво се случва с културите, за нас беше прекалено ясно, че добивите няма да бъдат добри. Над 2 хил. дка площи засети земи бяха в толкова лошо състояние, че те дори не участваха в жътвата”. Това сподели Йордан Койчев, земеделски производител и член на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в интервю за рубриката Агрозона по радио „Фокус“.

„Ние обработваме площ от 10 хил. дка в село Лозенец, Ямболско- пшеница, люцерна, силаж, рапица, слънчоглед и пр. Засетите площи с есенници тази година възлизаха на 5 хил. дка, включително рапица. Добивите от пшеница са рекордно ниски. 2 400 дка пропаднаха на 100%. Не сме изкарали повече от 100 кг на дка, като се има в предвид, че поляхме около 300 дка пшеница. От рапицата получихме 50 % от нормалния добив. Люцерната нямаше първи откос.“, коментира още земеделският производител.

„Това, което описва нас, е валидно и за моите колеги от Стралджа, Зимница, Водениче и другите населени места наоколо. За съжаление много пострадахме от сушата тази година. Този проблем е повсеместен.“, допълни той.

Ще компенсират ли пролетниците загубите от жътвата на есенниците?

домати, картофи, Agrozona.bg„Да кажем, че земеделието има две полувремена- есенници и пролетници. Първото полувреме губим с 5 на нула. Загубите от есенниците е толкова голяма, че ние не можем да я компенсираме на 100% от пролетниците.“, споделя Койчев.

„За съжаление, след майските дъждове, които паднаха в нашия район и ни дадоха малко надежда, ситуацията отново се влоши. Очаквахме добив от слънчогледа около 300 кг, а сега се очертава той да бъде  приблизително 100 кг. Наложи ни се да силажираме и неполивната царевица, защото тя също започна да изсъхва. Известно е, че сургото е сухоустойчиво, но  за съжаление и то не издържа и се наложи да се покоси и балира.“, коментира още той.

„През пролетта разорахме 2 800 дка, които бяха засети с пшеница. На тяхно място  засяхме 1 400 дка слънчоглед, с надеждата да получим някаква реколта, но и там провалът е пълен. Очертава се изключително тежка година за земеделието в нашия регион.“

Могат ли безлихвените кредити да облекчат ситуацията за земеделските производители?

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) направи предложение към МЗХГ за отпускане на безлихвени кредити за земеделските производители, които биха могли да бъдат от полза за тях в тази неблагоприятна ситуация, сподели Койчев.

„Всяка помощ от държавата би била полезна в тази ситуация. АЗПБ излезе с такова предложение към  МЗХГ безлихвено кредитиране на зърнопроизводителите. Визирам именно зърнопроизводителите, защото за разлика от предходни години, сушата през тази година се отрази най- зле именно на този отрасъл.“, коментира той.

Увеличение на лимита за 100% пропаднали площи

Друго предложение, което АЗПБ отправи към министерството е да бъде увеличен лимита за 100% пропадналите площи. Надяваме се на бърза реакция и Напоителни системи, Напояване, Agrozona.bgположително решение от страна на МЗХГ и ДФЗ, защото времето ни притиска, коментира производителят.

Възстановяването на поливните площи- дългосрочно решение на проблема

Мерките, за които настояваме са временно решение, което обаче няма да разреши проблемите със сушата. Според мен и моите колеги е време да проведем дебат за възстановяване на поливното земеделие. В нашия регион са унищожени близо 80% от поливните полета. Смятам, че е време държавата да се обърне към този проблем и да вземе мерки за неговото разрешаване, защото явно няма да може да се справим без поливане в следващите години.

Нашите застрахователни компании трябва да въведат събитието суша. Ние сме една от малкото държави в ЕС, която не може да застрахова посевите си против суша и по мое мнение може да се помисли и в тази насока.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА