Яйцата са източник на 13 основни хранителни вещества

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Благодарение на широката си гама от хранителни вещества яйцата са полезни за хора от всички възрасти по целия свят. Те са източник на 13 основни хранителни вещества, напомнят от Съюза на птицевъдите.

Българските производителите на яйца, продължават да осигуряват безопасна и здравословна храна, на която всеки потребител може да се довери! Те работят ежедневно, за да търсят нови начини да направят производството си по-устойчиво от екологична гледна точка.

  • Яйцата са източник на ВИТАМИН А, който помага за поддържане на здрава имунна система и намалява слепотата в ранна детска възраст.
  • Те съдържат ЖЕЛЯЗО, което подпомага функционирането на имунната система, както и нормалния растеж и развитие на децата.
  • Яйцата са източник на ФОСФОР, който е необходим за структурата на зъбите и костите и подпомага нормалния растеж и развитие на децата.
  • Те съдържат СЕЛЕН – микроелемент, необходим за много функции в организма. Освен че подпомага здравословното функциониране на имунната система, селенът допринася за нормалния растеж и развитие на децата
  • Яйцата са един от малкото естествени източници на ЙОД, който, когато се консумира от бременни и кърмещи жени, може да помогне за намаляване на риска от когнитивни увреждания. Йодът има и много други ползи като здрава кожа, производство на хормони на щитовидната жлеза и функцията на нервната система.
  • Те са една от малкото храни, които естествено съдържат ВИТАМИН Д, което означава, че те могат да помогнат за предотвратяване на недостига и липсата на това ключово хранително вещество по целия свят. Липсата на достатъчно витамин Д може да доведе до повишен риск от костни фрактури, инфекции и много други негативни последици за здравето.
  • ЛУТЕИНЪТ и ЗЕАКСАНТИНЪТ са антиоксиданти, които се съдържат в яйцето и поддържат здравето на очите и намалят риска от катаракта.
  • Яйцата са отличен източник на ХОЛИН – основно хранително вещество, което поддържа здравето на мозъка на всички етапи от живота на човека.
  • Жълтъкът съдържа по-голямата част от хранителните вещества в яйцето – като холин, витамин В12 и селен – и почти половината от протеините в цялото яйце.
  • Яйцата са отличен източник на ОМЕГА 3 и антиоксиданти, които подпомагат функционирането на сърцето.

    Четете още:

    Птицевъдството е изправено пред сезона с най-висок натиск на птичи грип в историята

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА