Черупките от яйца се използват в градината както смлени, така и разбъркани във вода. Важно е да се знае, че колкото по-малки са парченцата черупки, толкова по-лесно растенията усвояват полезните вещества от тях, като калцият е най-важната им съставка. Затова се препоръчва събрания материал да се превръща в брашно. Това става като изсушените яйчени черупки се смилат в месомелачката или кафемелачката.
Подобрява поникването на семената
За да се появят бързо младите растения, засетите семена трябва да се покрият със смлени черупки. Това способства за получаването на силни и здрави растения.
Кореново подхранване на зеленчуци
Сухите черупки от 4-5 яйца се смилат до прахообразно състояние. След това се заливат с вряла вода и се оставят да престоят покрити с капак 5-7 дни. Сместа се разбърква всеки ден. След това течността се разрежда в съотношение 1 към 3 с вода и нея се полива разсадът от чушки, патладжани, цвекло и други зеленчуци.
Дренаж за разсад и цветя
Смачканите черупки може да се поставят на дъното на съдовете за разсад или в саксиите като дренаж. В този случай черупките не се менят, а леко се нагъват.
Защитава от вредители
Яйчените черупки са надеждно средство за борба с поповите прасета. За целта черупките се надробяват, добавя се олио и се прави гъста смес, която се накапва между растенията в градината. След такова „угощение“ насекомите – вредители загиват.
Средство за подобряване структурата на почвата
Прахът от яйчени черупки намалява киселинността на почвата и в същото време подхранва растенията. За да това обикновено се използват 1-2 чаши смлени яйчени черупки на 1 кв. метър. Ако почвата е много кисела ползвайте до 1 кг на квадратен метър. По време на есенното прекопаване на градината, едрите черупки се смесват с почвата. Това прави земята по-рохка и увеличава достъпа на въздух.