Днес е професионалният празник на готвачите! За да отбележим деня на виртуозите в кухнята, Ви представяме рецепта, която шеф Станислав Колев, главен готвач в японския ресторант „Умами“ в японската градина на хотел „Маринела“, приготви за читателите на “Агрозона”.
Необходими продукти:
150 г. октопод
120 г. сварен ориз за суши (късозърнест)
около 40 г. едамаме (зелена соя)
40 г краве масло
4 г микс от бял и черен сусам
4 г див лук
За соса:
50 г пресен джинджифил
30 г чесън
50 г кафява захар
100 мл саке
100 мл соев сос
100 мл мирин
Първо приготвяме сос „Шогаяки“. „Шога“ от японски означава джинджифил, обясни шеф Колев. Настъргваме джинджифила и чесъна. Смесваме сакето, мирина и соевия сос, добавяме настърганите подправки и захарта и разбъркваме до пълното разтваряне на кристалчетата.
В слабо загрят тиган се прибавя маслото. Разтапя се като внимаваме да не загори. Слагаме и октопода (нарязан по дължина). Запържваме няколко минути, докато стане златист. След това добавяме и зърната едамаме. Увеличаваме температурата на котлона и прибавяме соса. Разбъркваме, докато се изпари течността.
Сервираме като поставяме в чинията бамбуков лист, върху него оформяме сварения ориз с помощта на ринг. Върху ориза внимателно нареждаме парченцата октопод и едамамето. Завършваме като посипваме със ситно нарязан див лук и микса от сусам.
Азиатски продукти можете да намерите в специализирания магазин в квартал „Враждебна“.