Разходите за храна са най-високите в българското семейство. Оказва се, че месечно 30,5 % от всички харчове, които се правят отиват за храна. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Въпреки това даваме по-малко за храна и безалкохолни напитки спрямо първото тримесечие на 2016 г. Разликата обаче е малка – едва 0.6 %.
Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2017 г. не се променя съществено. Увеличава се потреблението на яйца – от 33 на 34 бр., и на кисело мляко – от 6.2 на 6.4 килограма.
По-съществено намалява потреблението на зеленчуци – от 10.4 на 9.1 кг, на плодове – от 10.4 на 9.9 кг, и на прясно мляко – от 4.7 на 4.2 литра.