Какво е лятото без сочни резени охладена диня? Плодът не само е пълен с витамини, а може да се използва по различни начини на трапезата. Тук ще видите всичко, което някога сте искали да знаете плюс няколко наистина апетитни рецепти с диня.
Избор на перфектната диня
Добре узрелите дини са по-тежки, отколкото изглеждат, и не са лъскави. Освен това дръжките им са изсъхнали.
Хранителна стойност
Само една чаша сок от диня осигурява около 20% от препоръчителната дневна доза на витамин С и 18% витамин А. Динята също съдържа витамини, калий, магнезий, фитостероли, антиоксиданти и фибри. Този зеленчук се състои от 92% вода, поради което неговата консумация представлява лесен начин за хидратиране на тялото през горещите летни месеци. Динята съдържа множество мощни растителни съединения, включително ликопен, който придава червения цвят на плода му.
Варианти за консумация
Въпреки, че динята е вкусна охладена на резени, има прекрасни рецепти, които може да опитате.
Рецепти с диня
Тази салата с краставица и мента е сладко-кисела и всяка хапка е много освежаваща. Листенца мента придават още по-освежаващ аромат. Това е перфектната салата за семейните барбекюта.
Когато е прекалено топло, за да готвите, направете охладена, лятна супа от диня. Тя е приготвена по рецептата на традиционното гаспачо, но вместо домати в блендера са сложени парченца диня без семки, резени краставица, червен лук и чесън, както и малко лайм. Супата се приготвя точно за 5 минути.
Динята става вкусна на грил със сос, приготвен от лайм, мед, чесън, сол, килантро. Нарежете зеленчука на резени заедно с кората, натопете ги в соса, като оставите да престоят по две минути от всяка страна и я изпечете на грил. Върви заедно с домат и картоф.
Пригответе маргарита с диня, текила и лайм, като просто сложите продуктите в блендер. Няма нужда да добавяте захар.
Салата с диня може да направите, като прибавите към зеленчука нарязано авокадо, червен лук, прясно изстискан лайм, сирене фета.
От резени диня стават перфектни класически близалки с течен шоколад. Разтопете тъмното, сладко изкушение, и натопете в него динята. Отгоре поръсете с ядки, кокосови стърготини, захарни пръчици или каквото друго се сетите.