БАБХ проверява случай с диня, миришеща на ацетон

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Областната дирекция по безопасност (ОДБХ) – София-град извършва проверка и пълна проследимост на партидата от дини, част от която е закупеният плод с мирис на ацетон. По случая има подадено оплакване до БАБХ, съобщиха от пресцентъра на атенцията по храните.

Вчера и днес (06 – 07.07.2023 година), инспекторите извършват проверки и проследяване от търговеца към дистрибуторския център. Установено е, че динята е част от партида, внос в ЕС от трета държава, като е изяснен и вносителят. Издирени са останалите налични количества от партидата и са възбранени до изясняване на случая.

Взети са проби за лабораторен анализ

Те ще бъдат изследвани в акредитирана лаборатория за остатъчни вещества от пестициди, тежки метали, ще бъде направено и микробиологично изследване.

От началото на сезона на дините до момента в БАБХ няма постъпили други сигнали и оплаквания.

През изминалата седмица са издадени 24 акта и 135 предписания след проверки

Общо 2268 проверки са извършени от БАБХ в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене от 26 до 30 юни 2023 г. вкл. по време на официалния контрол в цялата страна. Проверките са по планов контрол, по сигнали и жалби, и тематични.

Инспекторите от отделите „Контрол на храни“ към Областните дирекции по безопасност на храните възбраниха и насочиха за унищожаване общо 268,5 кг храни от животински и неживотински произход, както и 8,91 л храни от неживотински произход и 30 яйца без документи за произход и без маркировка.

Издадени са 24 акта за установяване на административно нарушение и 135 предписания.

Основните констатирани несъответствия са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без етикетировка, без документи за произход; работещи обекти без да са вписани в регистъра по Закона за храните; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; персонал без заверени лични здравни книжки.

ЕТИКЕТИ: , ,
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements