От 25 до 30% от зеленчуците, които се консумират у нас, са българско производство, това показва информацията, с която разполага АЗПБ, казва Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, в интервю за „Фокус”. По думите му заради липсата на ефективна държавна политика се е стигнало до внос на толкова големи количества продукция, която може да бъде произведена в България. Върбанов посочва, че положението е сходно и с производителите на плодове, месо и мляко.
Венцислав Върбанов набляга на факта, че българските зеленчуци са с по-добро качество. По думите му през последните години известни български сортове са загубени, поради липса на производство, тъй като то не е икономически изгодно. Като проблем той очертава и, че няма инфраструктура. Председателят на АЗПБ изразява опасения, че през новия програмен период, благодарение на новите възможности за развитие на зеленчукопроизводството и финансовите стимули за производителите, може да се стигне до там, че да има производство, но поради липсата на инфраструктура, една голяма част от продукцията да остане непродадена. “Така производителите ще претърпят загуби, защото няма нито пазарища и тържища, на които да се продава тази продукция, нито има складови помещения, със съответните условия за съхранение.”, коментира Върбанов.