Веган ресторантите представляват по-малко от 1% от ирландския пазар на хранителни продукти и въпреки опасенията, че тенденцията за веганско хранене се разраства, се оказва, че тя не се превръща в масова в Ирландия, това коментира изпълнителният директор на Асоциацията на ресторантьорите в страната Адриан Куминс пред AgriLand.
Куминс посочва, че въз основа на настоящите ресторантски тенденции няма нужда фермерите да се притесняват, че желанието на потребителите да ядат месо и млечни продукти ще спадне през последните години.
По думите на Куминс през последните 12 месеца се наблюдава 5% промяна на пазара – хранителните навици на хората се променят и те започват да подбират храната си с по-ясно съзнание за здравето си, ориентират се към фитнес хранене. Той отбелязва, че това се наблюдава най-вече в ирландската столица Дъблин, но това не означава, че модата няма да се разпространи и в други градове. Куминс е категоричен, че въпреки вероятността здравословно хранещите се да се увеличат, “все още ще имаме 95% от потребителите, които ще искат пържола или риба и пържени картофи”.