Възможностите за развитие на иновативен селски туризъм обсъдиха представители на бизнеса от Черноморския регион

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Представители на бизнеса от България, Грузия, Армения и Турция обсъдиха възможностите за сътрудничество помежду си за развитие на селския туризъм. Това стана по време на заключителна пресконференция по проект „Насърчаване на иновативен селски туризъм в региона на Черноморския басейн“, финансиран по Оперативна програма „Черно море 2007-2013“.

Aгенцията за икономическо развитие (АИР) Варна съвместно с Район „Одесос”  бяха домакини на конференцията, а  останалите участници бяха представители на партньорите Хейфер Проджект Интернешънъл – клоновете в Армения и Грузия, Образователния инспекторат на Провинция Гюмюшане в Турция и АИР Варна от България.

Ще бъде създаден туристически пакет от 10 дейности в различни държави-участници в проекта. Идеята е в него да бъдат включени например посещение на места признати от ЮНЕСКО за културно наследство, наблюдение на птици, дегустация на местни специалитети, демонстрации и участие в местни земеделски практики.

Доставчици на услуги в областта на селския туризъм в региона на Черноморския басейн в момента са много активни в социалните мрежи, поддържат връзки помежду си и и обменят добри практики, каза Анахит Газанчан, ръководител  на проекта от Армения за „Агрозона“. Идеята е да бъде регистрирана трансгранична асоциация на тези фирми и дейността им да бъде разширена.

Проектът „Насърчаване на иновативен селски туризъм в региона на Черноморския басейн“ е насочен към подпомагане на регионалното сътрудничество и трансгранични партньорства за икономическо и социално развитие в четири страни от Черноморския басейн на базата на комбинирани ресурси чрез създаване на мрежи за селски туризъм. Целта е да се насърчава съвместното развитие на туристически инициативи и традиционни продукти.

Лилия Александрова

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements