В осигурителната ни система няма специален осигурителен режим за селскостопански работници

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

България е на 5-о място в света по застаряване на населението

В България по официални данни има 25 хил. сезонни работници, това каза Светла Василева от Федерация на независимите синдикати от земеделието по време на семинар за заетостта и социалните осигуровки на селскостопанските работници, организиран от ФНСЗ в София. У нас сезонните работници не са включени в специален осигурителен режим, а спадат към общия, каза още тя.

Няма специална схема за осигуряване и като цяло в селското стопанство, уточни Христина Митрева от КНСБ и добави, че българската система както повечето европейски системи е солидарна. Неофициални данни сочат, че от 1997 г. до сега страната ни са напуснали над 1,5 млн. души, 68% от тях са в трудоспособна възраст. България е на 5-о място в света по застаряване на населението, цитира статистически данни Митрева.

Тя представи националния доклад за социалното осигуряване. Земеделските производители и тютюнопроизводители, които са самонаети лица и са регистрирани само като упражняващи тази дейност, “имат малко по-специален режим на осигуряване от другите самонаети лица. Те се осигуряват върху минимален осигурителен доход от 240 лв”, каза Христина Митрева. За сравнение останалата група самоосигуряващи се лица се осигуряват върху минимален осигурителен доход от 420 лв. Съгласно българското законодателство самоосигуряващите се лица са осигурени за пенсия за общо заболяване, пенсия за старост и наследствени пенсии. Ако имат желание, могат допълнително да се осигуряват за болест и майчинство, но при тях не може да има осигуряване за безработица.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements