Преработвателите искат лесна процедура за наемане на работници от чужбина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

СППЗ с поредно писмо до социални министър, иска да си гарантира сезон 2023

Консервната промишленост в България е един от динамично развиващите се сектори, чиято продукция намира еднакво добра реализация както у нас, така и в чужбина. През последните години е трайна тенденцията на увеличаване на производството на консервирани плодове и зеленчуци, което води до необходимостта от увеличаване броя на работещите в сектора и най-вече на временно наетите такива, се казва в писмо от страна на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) до служебния министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Активната дейност в сектора на преработката и консервирането на плодове и зеленчуци съвпада със сезона на селскостопанските дейности, туризъм и други отрасли, което води до невъзможност да осигурим нужните ни кадри в периода на високо търсене, а в периодите на ниско търсене до опасност от отпадане на пазара на труда на голям брой хора, заети в този сектор. За преобладаващата част от необходимите ни длъжности не се изисква висока квалификация и опит, което прави периода им на адаптация кратък. Наелото ги предприятие има ниски разходи за предварителна подготовка и обучение, което от своя страна води до бързо включване в производствената дейност, коментират от бранша.

За да обезпечат нуждата ни от временно заети в процеса по преработка на плодове и зеленчуци, от консервната промишленост отправят молба сектор „Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци“ да бъде включен в списъка на икономическите сектори по включващи дейности, чието изпълнение зависи от сезоните.

Според тях, ако се следва сега действащото законодателство процедурата по наемане на граждани от трети държави е дълга и е необходима регистрация в Агенцията по заетостта до 90 дни преди началото на заетостта, както и ред стъпки, които фирмата, търсеща работници, трябва да извърви.

Браншът се обръща с молба към министъра да се внесе предложение в Националния съвет по трудова миграция и трудова мобилност за включване на сектор „Преработка на плодове и зеленчуци „в списъка на икономическите сектори, включващи дейности, чието изпълнение зависи от смяната на сезоните с цел обезпечаване на сектора с работна ръка за преработвателен сезон 2023 г.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА