11 области у нас осигуряват най-много работници във фермите в чужбина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Над 5% от населението е напуснало страната ни в полза на държави като Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция

11 области у нас са най-големите „донори“ на работна сила за чужди държави, основно от Европейския съюз. Над 5% от населението в тях е емигрирало в чужбина през последните 10 години, сочат данните от проучване на „Главна инспекция по труда” в рамките на трансграничния проект, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм, съобщава БНР.

Почти всички напуснали страната ни очакват, по-високо възнаграждение в чужбина.

Над 5% от населението на  Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково е заминало зад граница през последните 10 години.

Предпочитани са основно държави от Европейския съюз. Водещи са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия.

Основна причина за търсенето на работа в чужбина е заплащането.

Близо 96% от трудовите емигранти заминават с очакване за по-високи заплати от тези в страната ни и се надяват да натрупат спестявания, които ще им помогнат в бъдеще. Според проучването тази мотивация не зависи от образование, материално положение и населено място.

Икономическите емигранти са на възраст между 18 и 55 години, като преобладават активните българи на над 30 години.

Според изследването през последните години делът на хората, които заминават зад граница, бележи тенденция на спад. Като част от причините за това се посочват наложените ограничения покрай коронавируса и рецесията в Европа в резултат на пандемията и на войната в Украйна.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА