Увеличение във вноса на зеленчуци и плодове у нас за 2015 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

През 2015 г. вносът на пресни зеленчуци се увеличава с 18,1% спрямо предходната година, до 232,5 хил. тона, а на пресни плодове – с 8,1%, до 275,3 хил. тона, сочат предварителни данни на НСИ, публикувани от земеделското министерство.

Най-много са нараснали доставките на домати, картофи и сладки пиперки – с между 12,8% и 31,7%. Сред основните зеленчуци, намаление на вноса спрямо 2014 г. е регистрирано при лука – с 4%.

При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната – цитруси и банани. Чувствителeн ръст на годишна база се наблюдава при вноса на дини, пъпеши, ябълки, круши и праскови – с между 10,7% и 36,8%, а внесените вишни и малини нарастват няколкократно. Спад има при вноса на грозде, кайсии, череши и ягоди – с между 5% и 45,8%.

През 2015 г. износът на пресни зеленчуци възлиза на 19,8 хил. тона, а този на пресни плодове – на 46,5 хил. тона, съответно с 27,9% по-малко и с 28,1% повече спрямо предходната година.

Сред основните зеленчуци, значително намаление се отчита при износа на лук (с 90,7%), картофи (с 52,3%) и зеле (43,6%). Ръст има в експорта на домати – с 30,4%, а на моркови – близо 7 пъти.

Увеличението на общия износ на пресни плодове се дължи основно на регистрирания ръст на износа на цитрусови плодове и банани, представляващ реекспорт. Сред произвежданите в страната плодове, съществено увеличение се наблюдава при износа на дини и пъпеши – с 39,5% и череши – с 44,7%, а значителен спад – при този на ягоди, праскови, кайсии и ябълки, в рамките на 38,3 – 83,9%.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements