Зеленчуците и плодовете поскъпват сезонно, според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Само за седмица цените на оранжерийните краставици са се вдигнали с 11,7% до 1,24 лв. за килограм на едро. Оранжерийните домати са поскъпнали със 7,2% до 1,49 лв./кг. Гроздето е поскъпнало със седем стотинки и на борсите се търгува за 1,66 лв./кг., пише в-к “Труд”.
След като доскоро лимоните поскъпваха ударно, само за седмица цената им се сринала с 19,8% и в момента килограм от цитрусовия плод струва 3,93 лв./кг.
Символично повишение се наблюдава при всички видове меса, малотрайни и деликатесни колбаси. На едро замразеното пилешко е най-скъпо в Русе – 4,57 лв./кг. В София килограм смесена кайма се търгува за 6 лв., а във Враца – с 2 лв. по-евтино.
Средната цена на кренвиршите е 4,65 лв., а пушените салами се продават по 8,43 лв./кг.
Килограм кашкавал „Витоша” струва 13 лв. в София и Шумен при средна цена за страната 11,05 лв. В Шумен кило краве сирене струва 7,60 лв., докато в Добрич цената му е 5,10 лв.
През третата седмица на септември олиото е най-скъпо в столицата, където литърът се търгува по 2,50 лв. при средна цена за страната 1,91 лв.