Увеличават се случаите на птичи грип при домашни птици

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Случаите на високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI), регистрирани в Европа сред домашни птици и водолюбиви птици, са се увеличили от лятото според последния доклад на EFSA, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и референтната лаборатория на ЕС (EURL).

Въпреки че броят на откритите HPAI вируси в колониите за размножаване на морски птици намаля от предходния отчетен период (юни до септември 2022 г.), броят на случаите при водолюбивите и домашните птици се е увеличил. Предполага се, че увеличаването на броя на огнища при домашни птици от лятото е свързано с разпространението на вируса чрез водолюбивите птици.

Продължаващата епидемия  на високопатогенна инфлуенца по птиците е най-голямата, наблюдавана някога в Европа

През първата година на епидемията, която продължи от октомври 2021 г. до септември 2022 г., бяха съобщени общо 2520 огнища при домашни птици, 227 при птици, отглеждани в затворени помещения, и 3867 откривания при диви птици в 37 европейски държави. Около 50 милиона птици бяха умъртвени в засегнатите ферми. 

Необичайната устойчивост на HPAI при диви птици и домашни птици през лятото на 2022 г. означава, че за първи път не е имало ясно разделение между края на първата година от епидемията и началото на тазгодишния сезон на HPAI, който започна през октомври 2022 г. .

EFSA обмисля потенциални стратегии за ваксиниране на домашните птици

След искане от Европейската комисия, EFSA в момента оценява наличието на ваксини срещу HPAI за домашни птици и обмисля потенциални стратегии за ваксиниране. Резултатът от тази работа, към която Европейската агенция по лекарствата (EMA) и EURL също допринасят, ще бъде наличен през втората половина на 2023 г.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА