Тази година производството на ябълки в Унгария е спаднало драстично. Това се случва заради щетите от замръзване и отчасти поради липсата на валежи в някои региони. „Перспективата е да достигнем около 400 000 тона, което е по-малко от половината от реколтата през 2018 г. и около 25 процента по-малко от средния добив, който е около 600 000 тона“- това заяви вицепрезидентът на Унгарската междупрофесионална организация за плодове и зеленчуци и Съвет за продуктите (FruitVeb), Ференц Апати.
„В средата на август се очакваше обемът на производството да достигне около 450 000 тона, но с узряването на реколтата стана ясно, че крайната картина ще бъде още по-разочароваща. По този начин е много вероятно до средата на ноември производството на ябълки в Унгария да остане под 400 000 тона“- каза Ференц Апати.
Предвид ситуацията вероятно е необходим внос на ябълки, а цените на плодовете ще се повишат. Потребителската цена за плода обикновено варира между 200 и 500 форинта на килограм (между 0.60 и 1.49 евро), но тази година потребителските цени вероятно ще бъдат някъде между 380 и 500 форинта (1.13 до 1.49 евро). Във всеки случай, не се очаква цените да паднат под 300 HUF (0.90 Евро).