Унгарското производство на ябълки пада до около 400 хиляди тона

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Тази година производството на ябълки в Унгария е спаднало драстично. Това се случва заради щетите от замръзване и отчасти поради липсата на валежи в някои региони. „Перспективата е да достигнем около 400 000 тона, което е по-малко от половината от реколтата през 2018 г. и около 25 процента по-малко от средния добив, който е около 600 000 тона“- това заяви вицепрезидентът на Унгарската междупрофесионална организация за плодове и зеленчуци и Съвет за продуктите (FruitVeb), Ференц Апати.

„В средата на август се очакваше обемът на производството да достигне около 450 000 тона, но с узряването на реколтата стана ясно, че крайната картина ще бъде още по-разочароваща. По този начин е много вероятно до средата на ноември производството на ябълки в Унгария да остане под 400 000 тона“- каза Ференц Апати.

Предвид ситуацията вероятно е необходим внос на ябълки, а цените на плодовете ще се повишат. Потребителската цена за плода обикновено варира между 200 и 500 форинта на килограм (между 0.60 и 1.49 евро), но тази година потребителските цени вероятно ще бъдат някъде между 380 и 500 форинта (1.13 до 1.49 евро). Във всеки случай, не се очаква цените да паднат под 300 HUF (0.90 Евро).

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА