Украински млекопреработватели искат двойно по-голям внос у нас

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас. Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили стадата и суровото млякото не достига за натоварване на производствените им мощности, предаде БНР.

„Всички заводи, които са на тази среща, са проверени от Европейската ветеринарна комисия. Заводи без разрешение от Европейската комисия и съответствия от проведените проверки не могат да попаднат на българския пазар“.коментира пред БНР Арсен Дидур от Украинската асоциация на млекопреработвателите:

Украинските производители на суровини имат намерения двойно да увеличат вноса си на българския пазар, стана ясно от думите на Арсен Дидур.

2500 тона сухо мляко са доставени в България през 2023 г.

„През 2023 година  ние сме доставили от Украйна в България 2500 тона сухо мляко. Украйна е в състояние да достави 5000 тона сухо мляко в България. Можем да доставим над 2000 тона кондензирано мляко. Ако България има нужда и е готова, можем да доставим и други видове продукция. Не искаме да влизаме на българския пазар с традиционните млечни продукти, които произвеждат български предприятия. Ние самите изпитваме натиск от страните, където изнасяме, че има срив на европейските пазари. Смятам, че конкуренцията прави икономиката и производството достатъчно печеливши. Смятаме, че основният проблем и на вашата държава, и на нашата не е, че продаваме и купуваме, а в това, че трябва да увеличим броя на кравите. Търговията ме може да повлияе на това. На това трябва да повлияят държавните субсидии и дотациите от Европейската комисия. След това са търговските отношения“, допълва още той.

Министрите на земеделието на България и Украйна ще проведат онлайн среща през май

Смяната на земеделския министър Кирил Вътев с Георги Тахов осуети срещата на украинската делегация в земеделското ни министерство. Двустранната среща ще се случи идния месец, посочи Виктор Кансурак, държавен секретар на Министерството на аграрната политика и храните в Украйна.

Сухо мляко, кондензирано мляко, сурово мляко. По принцип ние не произвеждаме сухо мляко в България. Всички предприятия имат нужда и внасят от Европа. По принцип от това нещо печели българският потребител, защото има по-евтини суровини, съответно по-евтин краен продукт. Ще си внесем суровини, които са по-евтини, а гаранция за качеството е ЕС, понеже им е отворил вратите да се продават тук“, коментира заместник-председателя на Българската асоциация на млекопреработвателите Станислав Ковачев.

Многократно българските фермери са алармирали за проблемите си с изкупуването на прясното мляко – и като цени и като количества. Изкупуваме българската продукция, но тя не стига, посочи Пламен Ангелов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на млекопреработвателите.

30% недостиг на българско сурово мляко

„Всички български преработватели на първо място изкупуваме суровината на българските животновъди. Това ни е първата грижа. Но определени пазари изискват повече продукция и понеже няма от къде от България да се вземе, се взема от европейски държави. Говорим за недостиг на качествено сурово мляко. Точната статистика на целия бранш не може да кажем, но поне 30% има недостиг на качествено сурово мляко, на суровина, която не се произвежда вече от българските животновъди. За съжаление, заради определени политики през годините доста от животновъдите се обезсърчиханамалиха поголовието, доста ферми фалираха. Украинските производители и сега внасят суровини. Тези суровини се изследват в лаборатории. Абсолютно покриват европейските норми за качество“.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама