Делегация от Китайската селскостопанска академия по инженерство посети Селскостопанска академия. Гостите от Китай посетиха България във връзка с изпълнението дейностите в рамките на формата 16+1 – Централна и Източна Европа и Китай. В нашата столица се намира централата на центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и държавите от Централна и Източна Европа.
Гостите се интересуваха по-специално от секторите винопроизводство, розопроизводство и млекопреработване. Г-н Ли Шуджун изтъкна, че Китай търси международни партньори за разработване на съвместни научни проекти в областта на земеделието. Той изрази възхищението си, че в България земеделието е всестранно развито и е с дългогодишна история. „През последните години все повече фирми от Китай имат бизнес отношения със страната ви и ние трябва да ги съветваме и подпомагаме“, добави Ли шуджун.
От своя страна председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов запозна гостите с дейността на научната институция. В системата на Академията има специализирани институти, работещи във всички сфери на земеделието и храните. Така, в Плевен се намира Институтът по лозарство и винарство, който работи в различни аспекти на лозарството и винопроизводството.
„От поддържане на най–голямата генбанка на лозя в България с близо 1900 сорта до най-съвременните биотехнологии за производство на обеззаразен лозов материал“. През миналата седмица институтът чества 115 години от създаването си. „ИЛВ – Плевен е първата научно-изследователска институция в България, в тази област и петата в света след Русия, Италия, Франция и Унгария“, поясни председателят на ССА. През всичките тези години са създадени уникални винени сортове.
Във връзка с розопроизводството проф. д-р Николов посочи, че Академията има Институт по розата и етеричномаслените култури, който се намира в град Казанлък. „Единствено в този район на България се отглежда Казанлъшката роза, цветовете на която съдържат етерични масла, от които се произвежда известното по цял свят българско розово масло“, добави той.
Двете страни бяха единодушни, че ще задълбочат сътрудничеството помежду си, предават от пресцентъра на Селскостопанска академия.