Цените отново надолу при пшеницата и царевицата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Голямата руска реколта оказва натиск върху пазарите

Цените на зърнените култури започнаха новата седмица със спадове на котировките, след като и миналата седмица имаше резки спадове. Проблемите с износа от Украйна изглежда не са повишили цените на пшеницата, а по-скоро влиянието на огромната реколта в Русия оказва натиск върху фондовите пазари.

Пшеницата продължи да поевтинява на Парижката фондова борса в понеделник, където цените паднаха с 3 евро за тон до 339 евро за тон в текущите сделки за доставка през декември. Цените на царевицата MATIF паднаха с 1,5 евро до 332,75 евро за тон (с доставка през ноември). В САЩ както пшеницата, така и царевицата, както и соята и рапицата са постоянно на червено, според анализ на Олаф Зинке за аgrarheute.com.

Цените на пшеницата в Русия също падат, отчитат анализатори. Причината е доста ниското търсене, още повече че все повече се говори за удължаване на споразумението за износ на зърно от украинските пристанища. В същото време руската консултантска агенция SovEcon отново повиши прогнозата си за зърнената реколта в Русия през 2022 г. „Прогнозата за реколтата от пшеница се повишава от 100 милиона тона на 100,6 милиона тона. Очакваното общо производство на зърно се е повишило до 152 милиона тона сега от 151,4 милиона тона“, казаха анализатори.

SovEcon съобщава също, че Русия значително ще намали своите площи със зимни зърна поради проливните дъждове през последните седмици и исторически ниските цени на пшеницата на вътрешния пазар (поради силната рубла и експортната такса). Те оцениха площите, засети със зимни зърнени култури, на 18,8 милиона ха, в сравнение с 19,5 милиона ха миналата година.

„Но условията за развитие на зимните култури са над средните с добра влажност“, казат анализаторите от SovEcon. „От 1 юли до 15 октомври Русия е изнесла 16,8 милиона тона зърно, което е спад от близо 13 процента на годишна база“, каза президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски. Закъснението е значително, а предлагането е огромно.

Той отбеляза, че темпът на износа се е ускорил през октомври, като Русия е доставила 2,45 милиона тона зърно през първата половина на месеца. „Надяваме се да изнесем около 5 милиона тона през октомври, докато необходимият обем ще бъде 6 милиона тона“, обясни Злочевски. Той каза, че по-нататъшният износ е възпрепятстван от времето, което обикновено се влошава от декември, което води до блокиране на пристанища и замръзване на пристанища и реки.

„Тази година имаме големи запаси и рекордно производство. Оптималният износ не трябва да бъде под 60 милиона тона. Сегашните темпове на транспорт не позволяват това“, подозира А. Злочевски. Той добави, че броят на страните, внасящи зърно от Русия, досега е спаднал до 39 през 2022/23 от 70 предходната година: „Няма доставки за Нигерия, Камерън, Конго. Доставките за Турция са намалели с 1,5 милиона тона, тъй като сега идва зърно с украински произход. В същото време износът за Саудитска Арабия, Алжир и Пакистан се увеличи.”

Износът от Украйна продължава да се развива добре

По данни на Държавната митническа служба на Украйна от началото на стопанската 2022-23 г. (1 юли) до 21 октомври Украйна е изнесла 11,5 милиона тона зърнени и бобови култури, включително 2,8 милиона тона досега през октомври, информира Министерството на Аграрна политика.

По същото време на миналата година износът възлиза на 17,5 милиона тона, включително 3,1 милиона тона през октомври. Текущият общ износ включва 4,4 милиона тона пшеница (1,3 милиона тона през октомври), 950 000 тона ечемик (176 000 тона), 6,17 милиона тона царевица (1,8 милиона тона).

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements