Цените на зърното ще намалеят до нивата от 2006-2007 г.

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

В следващите няколко години цените на зърнените култури ще се нормализират и ще намалеят до нивата от 2006-2007 г., прогнозира за fermer.bg Божидар Иванов от Института за аграрна икономика. Той обясни, че зърненият сектор в България е един от най-динамично и успешно развиващите се в страната ни през последните години и е успял да достигне нивата си на развитие такива, каквито ги е имало преди 1989 г.

Очаква се производството в световен мащаб да се запази относително стабилно в следващите години, най-вече при пшеницата, особено в Русия и Украйна, но не толкова в ЕС. При царевицата също се очаква увеличаване на производството. Макар да се наблюдава увеличение на търсенето и потреблението на тези стоки, ще има определен натиск върху цените на изброените култури на националния пазар. Въпреки този натиск, секторът ще продължава да се развива сравнително успешно, да запази тенденциите от последните години.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама