Цените на свинското в Европейския съюз се повишават

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Цените на свинското месо в Европейския съюз се изстреляха нагоре заради повишеното търсене, заявките на кланиците и топлото време в Европа, съобщава schweizerbauer.de. В Германия свинското месо кланично тегло се повиши с 3 цента на седмична база до 1,48 евро/кг, а в Австрия стойността му скочи с 5 цента до 1,43 евро/кг. На френската борса за месо Marché du Porc Breton увеличението беше с 2,7 цента/кг. Датският концерн Danish Crown остави изкупните си цени непроменени.

Още през последната седмица на май цените на свинското месо започнаха да се повишават. По данни на Европейската комисия цената на свинското месо клас Е са били 143,37 евро/100 кг кланично тегло, което е с 1,42 евро или 1% повече в сравнение с предходната седмица. Подобен е бил случаят в Белгия и Нидерландия, където увеличението е било съответно с 2,5% и 2,9%. Приходите от продажби на свинско във Франция, Испания, Германия и Унгария са били между 0,8% и 1,4%.

Цените в Дания и Австрия са останали без промяна, а в Ирландия, Словения, Естония и Литва дори е имало спад с до ,7%.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА