След като през 2018 г производството на говеждо и телешко месо в ЕС достигна най високото си ниво от
2011 г насам, то през 2019 г и 2020 г се очаква спад. Това сочат данните от анализа на Центъра за икономически анализи в селското стопанство (САРА). Оценките на ЕК прогнозират намаление с 2% и с 1% на годишна база през идните две години.
Цените на свинското месо в ЕС и на световните пазари са на най високите си равнища за последните 5 години. Това
се дължи на силно засегнатото от АЧС китайско свиневъдство. Китай обяви в средата на септември отмяна на някои допълнителни мита за свинското месо от САЩ, които достигнаха в разгара на търговския конфликт до 72 на сто.
Свинското месо е с най-високо равнище на потребление на глава от населението в ЕС с над 40 кг, сочат данни от
доклад на ЕК. С най бързи темпове нараства потреблението в Азия, като очакванията са да достигне 15 кг на глава населението до 2020 г.
Според оценки на USDA производството на пилешко месо в ЕС ще нараства през 2019 г. и 2020 г. движено от
бавното, но постоянно разширяване на вътрешното потребление и ръста на износа В държави като Германия,
Франция и Полша се наблюдава все по голяма ориентация към пилешкото месо, като по здравословно и
по лесно за приготвяне.