Цените на суровото мляко в ЕС бележат непрекъснат спад от началото на годината

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Въпреки това доставките остават стабилни и дори се очаква увеличение от 0,3% за годината

Въпреки че цените на суровото мляко в ЕС непрекъснато намаляват от началото на годината, доставките на мляко в ЕС остават стабилни и се очаква да се увеличат с 0,3% през 2023 г.

Метеорологичните условия бяха по-благоприятни, отколкото през предизвикателната 2022 г., което спомага за намаляване на разходите за фураж и допринася за по-добро качество на фуража, като по този начин също така поддържа 1% увеличение на добива на мляко, се посочва в анализ на пазара на селскостопанските продукти на ЕК.

Въпреки намаляващото стадо млекодайни крави и при нормални метеорологични условия се предвижда доставките на мляко в ЕС да останат относително стабилни и през 2024 г. (+0,2% на годишна база).

Ирландия регистрира 43% спад в цените за сурово мляко

В ЕС средната цена на суровото мляко през август беше -25% под пика през декември 2022 г., около 43,6 евро/100 кг. Най-висок спад на цените през 2023 г. (около -43% спрямо декември 2022 г.), въз основа на прогнозите за септември, е регистрирано в Ирландия, докато спадът на цените във Франция, Италия и Испания е само около -10%.

Поради по-благоприятните климатични условия разходите за фураж започнаха да намаляват през пролетните месеци. Въпреки че цените на енергията и торовете намаляха в сравнение с 2022 г., те останаха високи и доста над средните нива, наблюдавани в миналото, което доведе до ниски маржове за млекопроизводителите.

Инфлацията при храните започна да намалява, но високите цени на храните все още ограничават търсенето както в ЕС, така и в световен мащаб.

През 2024 г. растежът на производството може да продължи, макар и с по-бавни темпове (+0,8%). Това може да доведе до по-висок износ на ЕС (+2,5%), докато вътрешното потребление може да остане стабилно.

Производството на масло в ЕС може да нарасне с около 0,3% през 2023 г.

Нарастващата наличност и по-конкурентните цени в ЕС (също в сравнение с други мазнини) също биха могли да помогнат за растеж на износа на ЕС (+7%), както и да допринесат за известно увеличение на вътрешната употреба (+0,4%), особено при преработката.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА