Цените на петрола достигнаха пет-годишно дъно

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

В сряда, 10 декември, цената на северноморския сорт “Брент” достигна рекордно ниско ниво от пет години насам при 64,50 щ.д. за барел (159 литра), предава proplanta.de. В същото време американският сорт WTI падна с 2,80 щ.д. до 61,02 щ.д. – най-ниското нивото от юли 2009 г. насам.

Според доклад на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), от лятото насам цените на петрола са се сринали с близо 40%. Според анализатори е почти невъзможно да се определи къде ще бъде достигнато дъното.

ОПЕК прогнозира още, че търсенето на петрол през 2015 г. от държавите-членки на организацията ще удари 12-годишно дъно. Като причини се посочва по-слабите икономически перспективи за Европа и Азия, тенденцията за увеличаването на търсенето на петрол от САЩ, които го добиват шистов петрол, както и намаляващата употреба на петрол в световен мащаб. Прогнозата на ОПЕК за търсенето на петрол през следващата година е за средно 28,92 млн. барела на ден, което може да се сравни с 30 млн. барела в предходната прогноза на организацията.

Саудитска Арабия и Ирак, които са членки на ОПЕК понижиха цените на своя петрол, за да защитят своите пазарни дялове на световния пазар. Ако държави като Венецуела или Иран са изключително много зависими от вноса на петрол, то богати на суровината държави като Кувейт и Обединените арабски емирства се справят добре със спада в цените.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама