Цените на картофите в Украйна клонят към нула

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Стопаните прибраха реколтата в неподходящо време, искат бърза реализация

Анализаторите на международния проект EastFruit отбелязват пореден спад в цените на картофите на украинския пазар. Така към момента партидите от картофи на едро от местни ферми се предлагат в диапазона от 3,5-6,0 UAH/kg (0,17-0,30 лв/кг). Само преди седмица диапазонът на цените на едро за картофи все още беше на ниво от 4,0-7,0 UAH/kg (0,20-0,45 лв/кг). Участници на пазара съочщават, че няма да има по-нататъшно намаляване на цените в сегмента на картофите, тъй като няма да е икономически целесъобразно да се продават продукти на по-ниски цени.

В същото време данните показват, че цените на “втория хляб” в Украйна продължават да намаляват. Професионалните производители идентифицираха няколко фактора наведнъж, които са довели до засилване на негативните ценови тенденции в сегмента на картофите.

Пикът на прибирането на реколтата от картофи в Украйна съвпадна с дъждовния сезон, поради което на пазара се появиха големи количества продукти, които не могат да се съхраняват дълго време. Що се отнася до общите запаси от картофи през този сезон, добивът е отбелязан на високо ниво, както сред търговските производители, така и сред домакинствата. Друг важен фактор, който доведе до по-нататъшен спад на цените на картофите, е желанието на фермерите да „изхвърлят“ максималните възможни количества картофи. Последният факт се отнася за производителите от северните и западните райони в страната.

Според анализаторите на EastFruit текущите цени на картофите в Украйна, които вече са паднали под миналогодишното ниво, има риск в края на сезона да няма достатъчно количество картофи, нужни за изхранване на населението. Ако местните фермери продължат да се опитват да се отърват от всички налични количества картофи възможно най-скоро, през втората половина на сезона въпросът за вноса на липсващите количества от тези продукти в Украйна може да стане актуален.

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА