Цени на яйца за консумация и птиче месо в ЕС и България през м. юли 2014 г.

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Средната цена на бройлери, регистрирана в кланиците на българския пазар през м. юни 2014 г. е нараснала с 5,1% в сравнение с предходния месец и е била 154,20 евро/100 кг или 3,02 лв./кг. За същия период, увеличението на цената в ЕС спрямо май 2014 г. е по-слабо – с 2,3% и тя е била 199,48 евро/100 кг (3,90 лв./кг).

Изпреварващият темп на нарастване на цените на бройлери в България (с 2,8 пункта), свива в стойностно изражение съществуващата разлика с цените в ЕС и от 24,7% през м. май, тя спада на 22,7% през юни 2014 г.

юли_2

Като цяло, цените на замразени бройлери на европейския пазар, в т. ч. и българските се движат плавно, с незначителни колебания. Въпреки това, в отделните държави членки се наблюдава съществена динамика в стойностно изражение. Традиционно Германия и Финландия поддържат високи реализационни цени, съответно 268 и 263,84 евро/100 кг, следват: Кипър – 258,28 евро/100 кг, Дания – 254,28 евро/100 кг, Швеция – 251,04 евро/100 кг и Италия – 237,45 евро/100 кг. Ниски нива на цените през м. юни 2014 г. са отчетени в Литва – 147,56 евро/100 кг, Полша – 151,06 евро/100 кг, България – 154,20 евро/100 кг и Португалия – 162,43 евро/100 кг.

За сравнение, през юни 2014 г. цената на бройлери на българския пазар е с изменение от 1,2% в посока увеличение спрямо юни 2013 г. (152,34  евро/100 кг), докато средно европейската цена за същия период намалява незначително с 0,3% (200,10 евро/100 кг).

Средно месечните цени на яйца за консумация от центровете за опаковка в България са в размер на 89,94 евро/100 кг или 0,107 лв./бр., което е спад с 1,6% спрямо предходния месец. За разлика от българския, средната цена на европейския пазар нараства слабо с 1,3%, до 122,46 евро/100 кг (0,145 лв./бр.).

Продължаващият спад на цените на яйца за консумация в България задълбочава съществено разликата с тези в ЕС, като от 13,7% през м. май, през юни 2014 г. тя вече достига 26,6%.

юли_1

Движението на цените в България и в останалите европейски страни, както и през предходните месеци варира в широк диапазон: от 90 до 202 евро/100 кг.

През м. юни 2014 г., държавите, в които яйцата за консумация са се търгували на по-високи цени са: Италия – 201,96 евро/100 кг, Швеция – 198,32 евро/100 кг, Кипър – 177,32 евро/100 кг, Австрия – 169,99 евро/100 кг, Хърватия – 162,17 евро/100 кг.

В същото време, държавите с по-ниски ценови равнища, в т.ч. и България са: Румъния – 87,55 евро/100 кг, България – 89,94 евро/100 кг, Чехия – 93,90 евро/100 кг, Белгия – 98,10 евро/100 кг, Словакия – 98,56 евро/100 кг.

Сравнявайки цените през юни 2014 г. с тези от година по-рано се вижда, че те са били по-високи на българския пазар – с 4,3% (93,74 евро/100 кг, юни 2013 г.) и по-ниски на европейския – с 4,8% (116,55 евро/100 кг).

Източник: Министерство на земеделието и храните

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА