Трябва да ядем не по-малко от 400 г плодове и зеленчуци

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Яжте плодове и зеленчуци не по-малко от 400 грама на ден! Това каза големият експерт по храните,  проф. д-р Стефка Петрова, доктор на медицинските науки в Националния център по обществено здраве и анализи, пред  Агрозона.

“Грипът и тази зима не подмина много от нас. Променливото време често ни подвеждаше да се обличаме по-леко, отколкото е необходимо. Настинките и свързаните с тях бактериални и вирусни инфекции бяха често проблем, особено при децата и по-възрастните хора.”, каза професор Петрова.

Лекарства от природата 

Като ефикасно средство при грип и възпалено гърло, проф. Петрова посочи чай с мед и лимонов сок или лимонов сок с мед и джинджифил. “Големите количества антиоксиданти в състава на продуктите, защитават имунната система, потискат развитието на вирусите и бактериите”, обясни тя.

Професор Петрова издаде и малка тайна за силен имунитет. Тя се крие в чесъна, кромид лук и праз лук. Важно е как ще ги консумирате. Експертът сподели пред нас как тези продукти ще се превърнат в най-добрия имуностимулатор. “Чесънът трябва да се нареже и смачка, лукът и праз лукът да се нарежат и след това да постоят известно време. Тогава от тях се отделят ензими, които довеждат до образуване на активните вещества. Една – две скилидки чесън или половин глава лук дневно могат да бъдат магията на вашия силен имунитет.”

След прекаран зимен вирус трябва да се храним добре

Като водещ проблем тя посочи белтъчните загуби в организма ни, вследствие на инфекции. Те са виновниците и за намаляването на витамините и минералите в организма , които участват в имунните функции. Това са витамин А, С, витамините от В група, желязо и цинк, посочи професорът.

Възстановяването на организма ни след прекаран зимен вирус може да стане чрез хранене. Недохранването потиска имунните функции. Един от големите врагове на имунната ни система също са много ниско калоричните диети. Нарушения в имунните функции се наблюдават и при висок прием на енергия и мазнини, при затлъстяване, добавя експертът. Тя съветва да се вземат мерки, ако сме с наднормено тегло, но подчерта, че решението не е силно ограничаващите диети.

Балансираното здравословно хранене, приемът на разнообразни храни в умерени количества ще бъде от най-голяма полза за подкрепа на имунитета.”, каза проф. Петрова. 

Как да подсилим организма си?

Най-добре е да се консумират сезонни плодове и зеленчуци. Те са за предпочитане, тъй като са съхранили в себе си витамините, които съдържат. Експертът допълва, че при откъсване на плод, които не е съвсем узрял, той е с по-малко количество витаминен ресурс. Плодовете и зеленчуците с цветове – червено, жълто и тъмно зелено, са за предпочитане през сезона. “Пролетният пазар предлага разнообразие от зеленчуци, като спанак, коприва, лапад, киселец, салати, зелен лук и чесън, магданоз. Зелените листови зеленчуци, като спанак, коприва, лапад, киселец са богати и на желязо, но много малка част от него се всмуква в червата”, подчертава проф. Петрова. Тя допълни, че за желязото при зърнените и бобовите храни важи същото. За да се усвои по-добре желязо в боба, лещата, пълнозърнестия хляб и спанака, е добре да хапнем цитрус за десерт.

Друго важно правило е ежедневното консумиране на  поне един представител от белтъчните храни, както и консумацията на риба поне 2 пъти в седмицата. Не бива да подминаваме в приема си бобовите храни, които са източник на белтък, В6, цинк и желязо, сурови ядки, които са богати на омега-3 мастната киселина. Хубаво е към менюто си да включим и семена, като чия, амарант, ленено и сусамово семе. Експертът съветва те да присъстват по-често в менюто ни, като може да бъдат част от салатата или десертът ни.

Като основни “вредители”, професор Петрова определи храните богати на транс-мастни киселини и добавената захар. Тя съветва те да бъдат избягвани тъй като рисковете за здравето и имунната система от тях са сериозни.

 

 

 

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА