Три чудесни алтернативи за алергичните към лактоза

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Без лактоза, без глутен, без яйца – мода или истинска непоносимост на организма ни? Все повече хора избягват голяма част от животинските продукти, както и добавените емулгатори и стабилизатори. Безмлечните диети са често срещани, а причините са много. Неоспорим факт е, че алергичните прояви и непоносимости към лактозата зачестяват, дори при най-малките. Изборът да се консумират или не млечни храни е строго индивидуален. А в последните години немлечните алтернативи стават все по достъпни. Голяма част от тях предлагат аналогични на млечните нутриенти, но не бива да се забравя, че в много се съдържа и голямо количество химия.

А ето и трите най-добри алтернативи на млякото:coconut

  • Кокосово мляко

Кокосовото мляко е източник на важни хранителни вещества, включително магнезий, фосфор, желязо и калий. Съдържанието на лауринова киселина дава на организма ни допълнителна енергия. Важно е да не прекаляваме, тъй като пълномасленото кокосово мляко има високо съдържание на калории.

  • Бадемово мляко

Бадемовото мляко е най-широко изпbademiолзваното растително мляко. То осигурява защитни антиоксиданти и ненаситени мастни киселини, като те подпомагат червата и храносмилателната система, пише novini.london. Бадемовото мляко е дори по-лесно за смилане от обикновеното, тъй като има противовъзпалителни свойства. Основен му недостатък е, че често при производството му се добавя много захар и аромати.

  • Козе мляко

Козето мляко е ценен млечен продукт. Интересното е че то е препоръчвано за тези коитомляко гюм избягват кравето. Това е защото, то се смиля много по-лесно и не причинява често стомашни смущения. Наличието на лактоза също е много по-малко отколкото при кравето.

Ето и кои са веществата, които ни вредят:

Високо-фруктозен царевичен сироп: този подсладител се получава от царевично нишесте, то може да доведе до повишаване на теглото, по-високи нива на холестерол и сърдечни заболявания.

Частично хидрогенирано соево масло: соевото масло съдържа транс-мазнини, те гранясват по време на хидрогенирането и могат да причинят възпаления.

Естествени аромати: Този термин няма строго определение. Това означава, че в хранителния продукт има неизвестни добавки, които могат да бъдат получени от нездравословни източници. Хубаво е да се избягват.

Карагенан: Тази хранителна добавка може да причини храносмилателни проблеми, възпаление и язва.

Добавена захар: Единствената естествена форма на захар е тази, която идва от храни, като плодове и зеленчуци. Всички захарни сиропи, малцова захар и захарни молекули не са здравословни.

Соя: Соята, която обикновено се използва в немлечните напитки, съдържа фитоестрогени, които имитират естроген в тялото. Този проблем може да засегне предимно жените, като може да доведе до хормонален дисбаланс, както и да увеличи риска от рак на гърдата. Друг основен проблем със соята е, че над 90% от нея днес е генно модифицирана, а тези храни са свързани с много здравни проблеми, включително храносмилателни и алергични реакции. Експертите не препоръчват соевото мляко, като алтернатива на обикновеното мляко.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА