Пастьоризацията на млякото: Какво трябва да знаете

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
2 Минути

Пастьоризацията е процес на нагряване на млякото до висока температура за кратък период от време, за да се унищожат потенциално опасните микроорганизми. Това е важен процес, който помага да се гарантира, че млякото е безопасно за консумация. Когато избирате пастьоризирано мляко, важно е да се уверите, че то е било пастьоризирано по правилен начин.

В процеса на производство, транспортиране и съхранение на млякото, някои от микроорганизмите, могат да бъдат опасни за човешкия организъм. Ето защо суровото мляко, преди да бъде употребено за консумация, трябва да бъде топлинно обработено, за да е безопасно за потребителя.

В мандра „Вършец“ може да се насладите на автентичния вкус на природата с мляко, селектирано от планински ферми. Пастьоризирано при оптимална температура, то запазва всичките си полезни свойства и неповторим вкус.

Как работи пастьоризацията?

Има два основни метода на пастьоризация:

  • Метод на висока температура за кратко време (HTST): Млякото се нагрява до 72 градуса по Целзий за 15 секунди.
  • Метод на ултрависока температура (UHT): Млякото се нагрява до 138 градуса по Целзий за 2 секунди.

Методът HTST е най-често използваният метод за пастьоризация на млякото. Той е ефективен при унищожаването на потенциално опасните микроорганизми, без да се променя вкусът на млякото. Методът UHT е по-нов метод, който се използва за производството на мляко с дълъг срок на годност. Млякото, което е пастьоризирано по метода UHT, може да се съхранява в хладилник до 6 месеца.

 

ЕТИКЕТИ:
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама