500 хил. души годишно умират от консумация на трансмазнини. Поради нездравословните качества на мазнините до 2023 г. употребата им трябва да бъде спряна, обявиха от Световната здравна организация (СЗО). Организацията представи план, чрез който световният пазар може да се изчисти от употребата им. Най-често т.нар. частично хидрогенираните масла се добавят в продукти като маргарин, преработени храни, чипсове и пакетирани тестени изделия, пише foodnavigator.com. Производителите се спират на тях, тъй като срокът им на годност е много по-дълъг, спрямо другите мазнини.
Изкуствените трансмазнини се получават, когато към растително масло бъде добавен водород. Тази добавка е необходима, за да създаде по-голяма плътност. Според учени, тези мазнини имат много заместители, но производителите отказват да ги използват. Естествени трансмазнини се съдържат в месото и млечните продукти. Според СЗО обаче те увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21%, а смъртността с 28%.
Световната здравна организация препоръчва трансмазните да не превишават 1% от дневния хранителен прием. Процесът по премахването и вече е в ход. От СЗО смятат, че само за 5 години те могат да изчезнат от съдържанието на всеки продукт. Дания е елиминирала тези мазнини преди 15 години, а в Ню Йорк те са забранени от десетилетие.
“Забраната на трансмазнините в Ню Йорк помогна за намаляване броя на сърдечните заболявания. Отсъствието им в даден продукт не променя вкуса или цената на храната. Елиминирането им може да спаси много животи по целия свят”, коментира експертът от СЗО Майкъл Блумбътрг.