Те могат да бъдат до 2 грама от 100 грама общи мазнини
Европейската комисия (ЕК) прие нов регламент за намаляване на трансмазнините в храните. Според него лимитът за използване на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС трябва да е до 2 грама на 100 г от мазнините в храната, която е предназначена за крайните консуматори или за доставките на дребно. Освен това производителите се задължават да предоставят информация за количеството на тези вещества в храната, доставена на други предприятия, ако лимитът, поставен от ЕК, е надвишен.
Мярката, която се очаква да влезе в сила от 2 април 2021 г., има за цел да защити здравето на потребителите и да съдейства за по-здравословния начин на живот на хората от ЕС.
През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, сочат, че хранителният прием на трансмазнините трябва да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето.
Основен източник на индустриалните трансмазнини са хидрогенираните масла. Те присъстват в тях в различна пропорция, като при някои достигат и до над 50%. Трансмазнините могат да присъстват естествено и в млечни продукти или месо.