ЕК лимитира трансмазнините в храните от 2021 г.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Те могат да бъдат до 2 грама от 100 грама общи мазнини

Европейската комисия (ЕК) прие нов регламент за намаляване на трансмазнините в храните. Според него лимитът за използване на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС трябва да е до 2 грама на 100 г от мазнините в храната, която е предназначена за крайните консуматори или за доставките на дребно. Освен това производителите се задължават да предоставят информация за количеството на тези вещества в храната, доставена на други предприятия, ако лимитът, поставен от ЕК, е надвишен.

Мярката, която се очаква да влезе в сила от 2 април 2021 г., има за цел да защити здравето на потребителите и да съдейства за по-здравословния начин на живот на хората от ЕС.

През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, сочат, че хранителният прием на трансмазнините трябва да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето.

Основен източник на индустриалните трансмазнини са хидрогенираните масла. Те присъстват в тях в различна пропорция, като при някои достигат и до над 50%. Трансмазнините могат да присъстват естествено и в млечни продукти или месо.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА