Търсач на дървета ще посети българския участник в конкурса „Европейско дърво на годината 2015“

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Още през първата седмица от старта на гласуването за конкурса „Европейско дърво на годината 2015“ са получени над 49 000 гласа в подкрепа на всички 14 финалиста, съобщават от пресцентъра на фондация “ЕкоОбщност” . Към момента най-много гласове са събрали дъба, растящ на футболното игрище в естонския град Ориссааре, и големият чинар в гр. Тата, Унгария. Въпреки че Естония се включва за първи път в конкурса тази година, нейният представител много бързо набра преднина вероятно заради посещението на небезизвестния „търсач на дървета“ от Великобритания – Роб Макбрайд.

Вече над 10 години Роб Макбрайд обикаля Европа в търсене на забележителни дървета, които впечатляват с вида си, с възрастта и местоположението си и имат особена културна значимост за местния фолклор. Той е не само отдаден търсач на дървета (tree hunter), но и организира тематични разходки, прави проучвания, кампании и филмови продукции, свързани с дърветата и тяхната роля в бита и духа на местностите и общностите. Не на последно място, чрез своята дейност Роб спомага за популяризиране на връзката между хората и природата, за да насърчи проявата на повече внимание и грижа за тях.

В края на януари тази година Роб започна своята поредна приключенска обиколка на дърветата, участващи в конкурса „Европейско дърво на годината 2015“, за да се запознае на място с техните истории и с хората и традициите във всяка европейска страна-участничка. Неговият тур ще продължи до края на февруари, докато тече и гласуването в конкурса. До момента Роб е посетил Естония, Англия, Ирландия, Шотландия, Уелс, Чехия, Словакия, Унгария и Полша, а на 16-17 февруари се очаква да пристигне в България и да посети българския участник в конкурса – чинара в с. Арчар, Видинско. Чинарът се намира в центъра на селото и е знаково място за срещи, игри и събори на местните хора, както и символ на селото. То спечели в националната надпревара миналата година и така стана финалист в международното състезание. Надяваме се, че с посещението си Роб ще помогне за популяризирането на дървото и ще привлече още гласове в негова подкрепа за конкурса.

Конкурсът „Европейско дърво на годината 2015“ се организира за пета поредна година от сдружение „Партньорство за околна среда” (Environmental Partnership Association). Целта му е да привлече вниманието върху интересни дървета като значимо природно и културно богатство, което трябва да ценим и опазваме. Гласуването протича онлайн на www.treeoftheyear.org, където и българският чинар от село Арчар очаква подкрепа до 28 февруари 2015 г.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА