Европейското дърво на годината 2015 е в Естония и расте на футболно игрище

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Близо 185 хиляди души от цяла Европа се включиха в онлайн гласуването в конкурса за любими на хората дървета, което протече от 1 до 28 февруари, съобщават организаторите на конкурса у нас – фондация “ЕкоОбщност”. Тази година за първи път в състезанието участваха представители на 14 държави, което изправи всеки от финалистите пред сериозна конкуренция и надпреварата за първото място беше оспорвана до самия й край.

С убедителна преднина от почти 60 хиляди гласа в своя подкрепа приза спечели Дъбът на футболното игрище в Естония. Негов подгласник е Големият чинар в Тата, Унгария, а третото място заемат испанските Тополи на Ремолинар. Победителят е 150-годишен дъб в гр. Ориссааре на о-в Сааремаа в Естония, който първоначално е растял в близост до малка спортна площадка. Когато я разширяват през 1951 година, дървото се озовава в центъра на стадиона. За жителите на града тази ситуация отдавна не е необичайна, а учениците са се научили да използват дъба, за да завършват своите подавания в мачовете. Небезизвестният „търсач на дървета“ и дългогодишен поддръжник на конкурса, Роб Макбрайд, който обиколи всички 14 финалиста, докато течеше гласуването, като през февруари посети и българския участник, сподели, че „дървото- футболист“ е „символ за всеки по света да види как нещата могат да бъдат по-добри“.

Тази година българското дърво зае седмо място. Чинарът, растящ в центъра на село Арчар, област Видин. През годините се е превърнал в сърцето на местната общност, а жителите на селото полагат заедно непрестанна грижа за поддържане на доброто му състояние. В чинара всеки би могъл да припознае своето любимо дърво, свързващо мястото, в което живее или е отраснал с незабравими моменти от своя житейски път. Благодарение на тази привързаност и отношение към природата, той получи подкрепа от над 7 хиляди гласа.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА