Експерти ще изследват състоянието на емблематични вековни дървета

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Днес и утре (9-и и 10-и декември 2014 г.) в Сливен и София ще се проведат експертни дейности с цел диагностика и оценка на състоянието на вековни дървета, съобщава фондация “ЕкоОбщност”. Освен обследването, което ще се извърши с арботом и резистограф – уреди, позволяващи много добра оценка на развитието и състоянието на дърветата (вкл. наличие на кухини и гнилостни процеси в ствола им), се предвиждат и лекции на водещи специалисти в областта.

На 10-и декември, от 11 ч. в парк „Славейковите дъбове” в кв. Лозенец в София, ще бъде направено обследване на екземпляри от групата на над 20-те вековни летни дъба, които са се намирали в градината до дома на българския поет Петко Славейков и край които са се събирали участниците в кръга „Мисъл“. Обследването ще бъде извършено под ръководството на д-р Франк Рин, основател на немската компания „Rinntech“ – световен лидер в разработването на иновативни уреди и софтуер за диагностика на дървета. За целта ще се използва специализирана техника, която ще позволи както определяне на възрастта, така и преглед на състоянието на дърветата за идентифициране на евентуални проблеми по тях и изготвяне на препоръки за последващи оздравителни действия. По-късно през деня, от 15.30 ч. в зала 4 на Лесотехнически университет, д-р Рин ще изнесе и лекция на тема „Съвременна диагностика на вековни дървета” .

Аналогични дейности ще бъдат проведени предишния ден и в гр. Сливен – за вековния бряст в центъра на града, който бе избран за Европейско дърво на 2014 г.

Предстоящите обследвания са пилотни и ще покажат какво е необходимо да се полага като внимание и грижа за качествена оценка на състоянието на значими биологични видове, попадащи под защитата на Закона за биологичното разнообразие. От фондацията отбелязват, че за съжаление в страната ни подобна практика няма, въпреки задълженията, заложени в закона. Собствениците на защитените екземпляри в повечето случаи са държавни институции (общини, паркови администрации и др.), които не разполагат с целево предоставени им или осигурени от самите тях средства за текущ мониторинг и профилактика на дърветата, поради бюджетни ограничения, посочват от “ЕкоОбщност”. Липсата на специализирана техника и обучени специалисти в страната, които да работят с нея, е друг основен проблем в ресурсно отношение.

Събитията са отворени за всички, които имат професионален или любителски интерес по темата, а програмата може да бъде намерена на сайта, посветен на вековните дървета – .

Обследването на Славейковите дъбове е заключителна дейност по проекта „Вековните дървета във вековния град 2.0”, изпълняван от фондация „ЕкоОбщност” в партньорство със сдружение „Див рошков” и фондация „Пясъчен часовник”, с подкрепата на Мтел еко грант и съфинансиране от Европейската комисия. Целта на инициативата е да насочи вниманието на обществото към вековните дървета, ценни за биоразнообразието и историческата памет на столицата, и с нея се приканват гражданите и гостите на града да се запознаят с исторически факти от миналото на България и известни личности, свързани с конкретни вековни дървета в София.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА