Нарастващото световно търсене на зърно, дължащо се на продължаващото нарастване на световното население и динамичното потребление, може да бъде задоволено чрез увеличаване на площите, засети със зърнени култури. Това е единодушното мнение на участниците във форума “Световна реколта”, провел се тази седмица на конференцията “Global 2012” в Лондон.
До 2050 г. светът ще се нуждаят от 70% повече храна в сравнение с днес, каза в приветственото си слово председателят на конференцията Джон Рейнолдс. Хуан Ферейра, вицепрезидент на “Монсанто” за Европа, Близкия Изток и Африка, допълни, че прогнозите показват, че разликата между обработваемите площи и търсенето на 10-те основни хранителни култури в света ще достигне 18 милиона хектара до 2020 г. Ако средните добиви за тези култури останат на сегашните си нива, до 2020 г. ще са необходими между 72 и 85 милиона хектара допълнителна земеделска земя, за да се задоволи търсенето.
Добивите са се подобрили драстично през последните няколко десетилетия, като Кийт Кемп, директор на Обединения съвет по соя, илюстрира това с примера за соята. През последните 30 години подобренията в земеделската техника и растителните технологии, включително биотехнологиите, увеличават производителността до ниво, което ще изисква допълнителен район за култивиране с размера на Португалия, в сравнение с територията, която щеше да е нужна, ако технологиите, семена и методи бяха същите, както преди три десетилетия, допълни още Кемп.
Той подчерта, че сушата, която удари американската реколта от царевица и соя тази година, щеше да е много по-пагубна, ако не са били сухоустойчивите, генетично модифицирани сортове от двете култури. Според Кемп, 94% от тазгодишната реколта от соя се състои от биотехнологични растения, както и 75% от царевицата. Но Игнасио Домингес, търговски директор в Мактешим Аган Индъстриз, каза, че добивите ще трябва да се увеличават много по-бързо, за да се справим с бъдещото търсене.
Въпреки че се съгласява с необходимостта от повишаване на производството, Тревър Никълс, главен изпълнителен директор на CABI, предупреди, че не е достатъчно просто да максимизираме производството. Има много други фактори във веригата на предлагането на храни, които трябва да бъдат взети под внимание, включително ерозията на почвата, въздействието на изменението на климата и съхранението на културите.
Източник : Agra Europe