От Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че извършват проверки за качеството на българските зеленчуци.
Става ясно, че през изминалата седмица е започнало прибирането на реколтата от оранжерийни домати. Първите количества домати са произведени от оранжериите в град Петрич, град Момчилград, град Харманли и село Звъничево, област Пазарджик.
Доматите са с много добро качество, свежи, чисти, с месеста консистенция. Това са констатирали инспекторите по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци от Българската агенция по безопасност на храните. До момента са сертифицирани 226 тона домати.
Продължават проверките на производителите на оранжерийни краставици. До момента са сертифицирани 2 308 тона краставици.
Проверките на качеството се извършват чрез вземане на средни проби и тяхното оценяване. Средната проба се взема произволно от контролираната партида в присъствието на производителя или негов представител и се счита за представителна за цялата партида. След това се сравняват показателите на взетата проба с изискванията за съответния продукт, включени в одобрените продуктови спецификации.
При проверката на качеството се проверяват външния вид на плодовете и зеленчуците, техния размер и еднородността на партидата, съгласно изискванията за качество.
Увеличава се броят на производителите на плодове и зеленчуци, които са подали заявления за подпомагане и участват в Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България чрез специфично подпомагане.